Kadonneet virtuaalihevoset
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Kadonneet virtuaalihevoset

Virtuaalimaailmasta kadonneiden hevosten tietojen säilytyspaikka. Foorumi ei omista hevosten tietoja eikä niiden tekstejä.
 
PääsivuPääsivu  PortaaliPortaali  HakuHaku  RekisteröidyRekisteröidy  Kirjaudu sisään  

 

 Viehättävän Pöljä

Siirry alas 
KirjoittajaViesti
Sachiyo
VierailijaViehättävän Pöljä Empty
ViestiAihe: Viehättävän Pöljä   Viehättävän Pöljä EmptyTi Elo 12 2014, 03:29

Virallinen nimi » Viehättävän Pöljä
Tuttavien kesken » "Pöljä"

       Rekisterinumero » VH04-018-2301
       Rotu » suomenhevonen
       Sukupuoli » ori
       Syntymäaika » 04.02.2008*
       Säkäkorkeus » 155cm
       Väri » musta
       Koulutustaso » ko He A / re 100cm
       Painotus» koulupainotus
       Kasvattaja » Viehättävä
       Omistaja » Virtuaalitalli Lakea
       Kilpailut

       VIR MVA Ch arvonimi myönnetty 12.08.2010
       Kantakirjattu 31.10.2010 KTK-III 69p palkinnolla
       Kouluratsujen laatuarvostelusta 1.12.2010 KRL II 84,4 % palkinto
       Jalostusarvostelusta 21.02.2012 jälkeläisluokka AB / VSHK-AB palkinto
       Yleislaatuarvostelusta 22.06.2011 YLA2 120p palkinto
       Yleislaatuarvostelusta 28.07.2011 SLA-II 89p palkinto
       Kouluratsastusjaoksen laatuarvostelusta 15.12.2011 KRJ I 102p palkinto


Viehättävän Pöljä muutti Lakeaan omistukseeni marraskuussa 2009. Aiemmin ori asusti Irvikissan luona MC-Suokeissa. Oriin tutustuin ensimmäisen kerran varsakauppojen yhteydessä. Vierailin MC-Suokeissa ja mielessäni oli ostaa tilausvarsa. Miellyttävät vanhemmat löytyi ja pian tallissamme asusti pieni musta tamma, joka sai nimekseen MC Tyttö Tuollainen. Tytön iskän omistajan mielenkiinto lopahti ja menestynyt ori jäi heitteille. Olin jälleen etsimässä Lakeaan jalostusoria ja Ram tuli tarjoamaan kasvattiaan Viehättävän Pöljää. Ajattelin heti, että tuo on minun pelastettava. Viehättävän Pöljä on siis omistamamme Tyttö Tuollaisen isä. Tavoitteena hankkia tälle isälle menestystä, jotta varsakin saisi tästä mainetta ja kunniaa.

Nimestään huolimatta ei Viehättävän Pöljä mikään Pöljä ole. Pikemminkin hän on äärimmäisen ovela ja nokkela. Hän on yleisesti hyväntahtoinen, eikä tahdo tahallaan ketään satuttaa. Orista tulee mieleen lasten piirretty hahmo Vili-Vilperi. Osaa olla sangen ärsyttävä ja hermoja raastava, mutta toisinaan sitten hyvin herttainen äidin kainaloon takertuva. Hoitaessa paikoillaan pysyminen saattaa tuottaa hankaluuksia. Käytävällä hoitaessa orhi seuraa korvat hörössä mitä ympärillään tapahtuu. Ennen pitkää se alkaa kuitenkin tylsistyttyään kuopia ja kun sitä komentaa kiukkuisesti, se vastaa närkästyneenä päätä heittämällä. Pöljä osaa loukkaantua helposti ja vetää palkokasvin nenäänsä ja leppyy sitten vasta ajan kanssa. Kavioiden putsaus ei ole ongelma, mutta kengittäminen saattaa alkaa pitkästyttämään. Esimerkiksi etujalkoja kengittäessä se alkaa punkaamaan takajalkojaan kohti etujalkoja ja näyttäisi seuraava liike olevan loikka kengittäjän ylitse. Sitä se ei kuitenkaan tee, mutta tasapaino Pöljällä kuitenkin kärsii. Jostain kumman syystä loimen laitto tuntuu aina yhtä pelottavalta. Nähtyään loimen, se alkaa väistää sitä. Kun loimen saa selkään, se rauhoittuu ja solkien laitto ei sitten vaikeuksia tuotakaan. Myös satulan kanssa saattaa tehdä saman. Kuolaimet sujahtavat suuhun itsekseen, suitsia laittaessa. Laskee myös avuliaasti päätään alemmas, niskahihnaa aseteltaessa.

Ratsuna Pöljä kyllä koettelee uusia selässä vierailijoita. Ensi töikseen se saattaa lähteä kimpoamaan kenttää ympäri hirmuista kyytiä pää pystyssä. Jos vain ratsastaja tämän sallii, niin se jatkaa kimpoilua vaikka koko selässä oloajan. Myös mörköjä tuppaa kummittelemaan vähän joka nurkassa. Tutun ratsastajan kanssa se on alusta lähtien tyyni ja valmis tekemään parhaansa. Kaikki uudet asiat on opetettava pikkuhiljaa, kuin kasaisi palapeliä pala palalta. Onnistuttuaan asiassa poika on hyvin ylpeä itsestään ja hevosesta huokuu ilo. Kouluratsastuksessa kantaa hyvin itsensä ja käyttää koko kehoaan. Se on herkkä kuuntelemaan apuja ja reagoi vahvasti ratsastajan istuntaan. Liiallisuuksiin mennyt kouluvääntö näkyy väsymisenä ja ärtyneestä ilmeestä. Silloin on parasta tehdä aivan jotain muuta. Esteratsuna Pöljä on ketterä ja hyvin ohjattavissa esteeltä toiselle. Vaatii kuitenkin ratsastajalta ratsastusta ja hyppyjen ennakointia. Ori ei oikein hallitse mistä kohtaan hypyn tulisi lähteä. Ylittää esteet hyvällä ilmavaralla. Maastokaverina Pöljä on tutun ratsastajan kanssa rauhallinen ja peloton. Rekat voivat saada pienen jännityksen aikaiseksi, jolloin ratsastajan tulee sille kertoa, että ei hätää. Pöljä lähettää yllättävän paljon ratsastajalle viestejä eleillään ja käytöksellään ja ratsastaja, jos näitä osaa kuunnella ja tulkita, on yhteistyö hyvinkin miellyttävää.

Muiden hevosten seurassa ori on ikuinen pikkupoika. Hän ei haasta riitaa, vaan hänen mielestään kaikkien pitäisi tulla keskenään toimeen. Hän oppii kyllä nopeasti ketkä hevoset eivät siedä hänen läheisyyttään, mutta yleensä kantapään kautta. Naarmut ja pienet ruhjeet ovat valitettavan yleisiä. Matkustaminen trailerissa tai rekassa on tuttua puuhaa, joten lastauskin sujuu mallikkaasti. Viihtyy erityisen hyvin kopissa, kun hänellä on siellä seuraa. Uusissa paikoissa, kuten kilpailuissa, pitäisi päästä alkuun tutustumaan ja tervehtimään kaikkia. Paikoilla pysyminen voi tuottaa vaikeuksia. Ori on ihan tyytyväinen, kun hänen kanssa vaikka vain köpötellään verryttelyalueella; se saa sen rauhoittumaan. Juuri ennen omaa suoritustaan, pitää hakea kaikkien huomio ja hörähdellä kuuluvasti. Se saa tietysti ratsastajan punastumaan nolona ja hieman hermostumaan. Hermostuminen kuitenkin laantuu, kun ori näyttää kyntensä ja näyttää mistä hänet on tehty. Pöljä on myös mestari oppimaan radat ulkoa. Jos estekilpailuissa seuraavan luokan rata on sama, on sijoittumismahdollisuudet huomattavasti suuremmat. * Ikääntyi 3 vuotiaaksi ensimmäisen kuukauden aikana, siitä eteenpäin VAI:n mukaan

3 vuotta - 04.03.2008
4 vuotta - 03.06.2008
5 vuotta - 02.09.2008
6 vuotta - 02.12.2008
7 vuotta - 04.03.2009
8 vuotta - 03.06.2009 8 vuotta - 03.06.2009
9 vuotta - 02.09.2009
10 vuotta - 02.12.2009
11 vuotta - 04.03.2010
12 vuotta - 03.06.2010
13 vuotta - 02.09.2010 14 vuotta - 02.12.2010
15 vuotta - 04.03.2011
16 vuotta - 03.06.2011
17 vuotta - 02.09.2011
18 vuotta - 02.12.2011
19 vuotta - 03.03.2012© Jenny K
Rakennekuvien tuomarit: arvostelethan hevosen sivusta löytyvien kuvien perusteella.


i. Hilavitkutin SLA-II, YLA2
  sph, rt, 146cm  
ii. Hilavimma (evm)
  sph o. koulupainotteinen
ie. Valekuva (evm)
  sph t. koulupainotteinen
e. Pirun Morsian SLA-II, KRJ-II, YLA2
  sh, rn, 165cm  
ei. Pirun Ylpeys (evm)
  sh o. Yleispainotteinen
ee. Kihlattu (evm)
  sh t. koulupainotteinen

Katso tästä Pöljän laajempi sukutaulu

i. Hilavitkutin on 146cm rautias ja pientyypin edustajan. Nimi ei ihan korvia hivele, mutta vanhan sanonnan mukaan; ei nimi miestä pahenna. Tämän orin on kasvattanut Marita Leppänen (evm) ja omisti Ram. Ori asusti virtuaalitalli viehättävässä. Tuttujen kesken "Pösse" oli koulupainotteinen ja koulutettu jopa Vaativa B:n tasolle. Kilpailuja kerkesi kiertämään pitkälle päälle toistasataa ja sijoituksia kertynyt myös mukava määrä. Ulkonäköäkin löytyi ja Pösse onkin palkittu näyttelyissä kahdesti irtoSERTI:llä. Sekä suomenhevosten laatuarvostelussa ja yleislaatuarvostelussa se on saanut palkinnoksi toiset palkinnot. Jälkeläisiä orille jäi seitsemän. Menehtyi seitsemäntoistavuotiaana.

ii. Hilavimma ei rakenteeltaan ollut mikään rakenneihme, mutta oli silti sangen kaunis liinakko pienhevonen. Vaikka näyttelyistä ei menestystä karttunut, niin hyvät kouluratsastusominaisuudet korvasivat tämän puutteen. Mitään kovin huimaa menestystä ei ori kuitenkaan saavuttanut, mutta ihan kohtuullisen määrän sijoituksia, jopa vaativista luokista.

iii. Hilarus omisti hyvän ja kauniin rakenteen, jolla on päässyt kantakirjaan toisella palkinnolla. Ori ei valitettavasti hyvää rakennetta saanut periytettyä jälkeläisilleen, mutta sen sijaan kuunuteliaisuutta, energisyyttä ja sisukasta luonnetta. Näitä ominaisuuksia tarvitaan kilpahevoselta. Hilarus itse kilpaili omistajansa kanssa, jopa Vaativa A:n luokissa, saavuttaen rutkasti sijoituksia ja voittoja.

iie. Vimmatar oli vaaleanpunarautias ja isot merkit omaava vauhtihevosten kuningatar. Nuoruudessa se starttasi useammassakin ravilähdössä. Sijoituksiakin tuli jonkin verran, mutta voittoon asti se ei koskaan yltänyt. Ravitaustasta huolimatta Vimmatar oppi nopeasti ratsun salat ja siitä tuli kouluradoille mukava kilpakumppani, joka sijoituksiakin ja jopa voittoja keräsi mukavin määrin.

ie. Valekuva ei kovin pitkää elämää saanut vietellä, kuin jo kaksitoistavuotiaana sairaus vei mukanaan. Yhden ihmisen ujo ja energinen pientyttö, hallitsi taitavasti kouluratsastuksen kiemurat, aina vaativiin liikkeisiin saakka. Nuoresta iästä huolimattaan kerkesi hän täyttämään palkintokaappia huimin tuloksin. Luonne ei aivan parhaimmasta päästä ollut, mutta kaunis ulkokuori löytyi ja tuomareilta sateli näyttelyissä rutkasti kehuja rakenteessa.

iei. Ehtajätkä on oikea naisten mies, joka harrasti kovaa flirttailua ja kovistelua. Ori omasi nätin värityksen ja ryhdikkään olemuksen, mutta kaikesta huolimatta se päätettiin ruunata. Jälkeläisiä sille kuitenkin kerkesi kaksi ilmaantumaan. Ruunana se oli huomattavasti mukavampi käsitellä ja täten pääsi enemmän kilparadoille loistamaan. Orin koulutaidot ylsivät Vaativa B:n luokkiin, joista todistuksena useampi ruusuke omistajan kotiseinää koristamassa.

iee. Vale-Rike oli nuoruudessaan oikea kahlekuningatar ja teki mahdottomalta tuntuvia taikatemppuja. Se oli erittäin nokkela ja ovela keksimään, jos jonkinnäköisiä kepposia. Se ei ollut pahan tahtoine, vaan pikemminkin energinen ja tylsistynyt. Virikkeellisten päivien ja muutaman jälkeläisen jälkeen alkoivat jekut vähetä ja tamman todellinen herttainen luonne paljastumaan.

e. Pirun Morsian oli myös Marita Leppäsen (evm) kasvatti ja Ram:in omistuksessa Viehättävän tallilla. Tamma oli 154cm ja väriltään tummanruunikko. Koulupainotteinen, joka hallitsi jopa Vaativan A:n liikkeitä. Kilpailuja onkin tullut kierrettyä tämän kanssa huomattavasti ja sijoituksia karttunut, jonka seurauksena se on palkittu kouluratsastuslaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Yleisesti Pirun Morsian on reipas ja miellyttämishaluinen suomenhevostamma. Suomenhevosten-, sekä yleislaatuarvostelussa palkittu toisella palkinnolla. Varsoi viisi jälkeläistä.

ei. Pirun Ylpeys oli nimensä mukaan kasvattajansa ylpeydenaihe. Väriltään tummanrautias ja säkäkorkeudeltaan 154cm. Ylpeksi kutsuttu ori omasi hyvän rakenteen ja suomenhevosen monipuoliset taidot. Menestystä on haalittu alue- ja kansallisella tasolla. Esteratsastuksessa metrin radat ylittyvät ilmavasti kolistelematta ja kouluratsastuksessa menevät Vaativa B:n radat. Myös kenttäratsastuksen helpot luokat ovat miellyttäneet ja saatu ihan kärkipään tuloksia. Yleisesti hyväluonteinen Ylpe jätti jälkeensä kaksitoista jälkeläistä.

eii. Ennakkoluulo oli omistajansa kertoman mukaan hyvin ennakkoluuloinen tuntemattomia ja uusia asioita kohtaan. Tuttujen ihmisten seurassa se oli kuitenkin vahvempi ja karsi orimainen herrasmies. Lempinimellä ”Nano:ksi” kutsuttu ori oli väriltään tummanrautias ja säkäkorkeudeltaan 152cm. Nano vietti siitosorin elämää. Se oli hyvä periyttäjä, joten jälkeläisiä syntyikin 76 kpl.

eie. Pahanilmanlintu ei nimestään huolimatta ole paha, vaan se on kiltti ja rauhallinen, joka omisti paljon potentiaalia kilparadoille. Tamma aloitteli uraansa kouluratsuna ja muutamiin estekilpailuhinkin otti osaa, mutta oma laji löytyi vasta iän karttuessa. Tamman lahjat suuntautuivatkin valjakkoajoon, joissa rahkeet riittivät jopa vaativiin luokkiin. Pahanilmanlintu on palkittu valjakkoajon laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Jälkeläisiä tamma on varsonut viisi ja elellee vanhuuden päiviä Terrakon ratsastuskoululla.

ee. Kihlattu on Marita Leppäsen (evm) omistama tummanrautias, hyvärakenteine, 150cm kouluratsu. Omistajan mukaan Kihlattu on luonteeltaan hyvin eloisa, mutta vivahteikas. Herkkyyttä ja kiltteyttäkin löytyy ja tamma tulee hyvin juttuun kaikkien kanssa. Kouluratsastuksessa tämä parivaljakko on edennyt aivan kansalliseletasolle saakka. Estepuoli ei aivan yhtä hyvin ole hallussa, mutta pienet kilpailuluokat ovat tuoneet mukavasti vaihtelua arkeen. Jälkeläisiä varsonut yhteensä kolme.

eei. Kahlittu oli väriltään kulomusta ja säkäkorkeudeltaan pientyypin edustaja, eli 145cm. Luonteeltaan Kitkuksi kutsuttu ori oli hyvin hellä ja mukava, mutta aina välillä se todellinen orimaisuuskin pilkahteli. Ori kisaili menestyksekkäästi kouluratsastuksessa sekä kenttäratsastuksen helpoissa luokissa. Kitku menehtyi tuntemattomasta syystä, hyvin nuorena sydämenpysähdykseen yön aikana omassa karsinassaan. Jälkeläisiä kerkesi jäämään kaksi sukua jatkamaan.

eee. Veskun Morsian tunnetaan tuttujen kesken ”Vilkkuna”. Se on väriltään kulorautias ja säkäkorkeudeltaan 156cm. Luonne lähenteli varmana kymppiä ja ratsastusominaisuuksiltaan soveltui sekä este-, että kouluratsastukseenkin. Sijoituksia löytyy aluekilpailuista molemmista lajeista. Tamma pitää myös kärryjen vetämisestä, mutta ravitaustaa se ei omaa. Jälkeläisiä se on varsonut kuusi, joista kaikki ovat menestyneet hyvin ratsuina tai valjakkohevosina.


s. 19.04.2008   »   t. MC Tyttö Tuollainen   »   e. Kirveltäjän Hipaisu
s. 21.03.2010   »   t. Harharetken Saime   »   e. Moon Taiteilijatar
s. 30.07.2010   »   o. Peilikuva HV   »   e. Haavekuva AW
s. 09.09.2010   »   o. Koistilan Trolli   »   e. Lakean Hiirenvirna
s. 10.10.2010   »   o. Lakean Torrakko   »   e. Koistilan Lumiriia
s. 12.12.2010   »   o. Lakean Pikkumusta   »   e. Helmen Emmiina
s. 01.03.2011   »   o. Lakean Juko   »   e. Helmen Emmiina
s. 27.03.2011   »   t. Lakean Lumipöly   »   e. Koistilan Lumiriia

Viehättävän Pöljä on tarjolla jalostukseen. Asiasta kiinnostuneena yhteyttä voi ottaa sähköpostitse: talli.lakea@gmail.com.


Valmennukset

16.06.2011 / Rataesteitä
Rakastan kesää! Hellelukemista huolimatta päätin Pöljän kanssa hyppiä vähän rataesteitä, kerta meillä oli puominnostajakin paikalla. Menimme ensin pientä jumppasarjaa. Tuntui, kuin olisin ollut jousitetun pomppukepin kyydissä. Pöljä oli hurjan tohkeissaan ja innoissaan. Kaverini kokosi meille pienen radan, jossa estekorkeus vaihteli 80cm ja 100cm välillä. Vasta, kun maltti löytyi alkoi hypyt pehmenemään. Kaulallakin kävin kerran pyörähtämässä, mutta onnistuin olemaan putoamatta. Loppuverryttelyjen aikana Pöljä liikkuin pitkästä aikaa hyvin rennoin ja ilmavin liikkein. Sen suu toimi hyvin ja Hevonen itsekkin näytti tyytyväiseltä. Sen kanssa olisi ihana ollut startata sen tuntuisena kouluradalla. Loppukäynneiksi kaverini hyppäsi Pöljän selkään ja itse menin valmistelemaan seuraavaa liikutettavaa ratsua. Estetekniikan hiominen olisi nyt jatkossakin tarpeen. Orin kanssa olisi tarkoitus syksyn aikana ottaa ahkerammin osaa ERJ kilpailuihin.

20.05.2011 / Maastoesteideniloa
Pöljän kanssa suuntasimme tänään metsään. Päätin ilahduttaa oria maastoesteillä. Olin etukäteen käynyt varmistamassa, että esteet ovat hyppykunnossa. Ori tuntui vaistoavan, että jotain mukavaa on tiedossa. Se pärski iloisena korvat hörössä, jo pelkkien alkukäyntien aikana. Lämmittelyesteinä toimi kaksi pientä peräkkäistä tukkia. Pöljä ei meinannut pysyä nahoissaan. Toisin, kuin rataesteitä hypättäessä ori oli huomattavasti tarkempi hypyistään. Rataesteillä Pöljälle pitää näyttää hyppykohta, mutta maastoesteet se osaa huomattavasti paremmin hahmottaa. Hypyt ovat isoja, mutta pehmeitä. Ylitettiin banketti ja tämän jälkeen heti perään isohko puuhalkoeste kaksi kertaa. lopuksi vielä hypättiin hiekkalaatikkoon sisälle ja ulos ja kävimme kahlailemassa maastoesteratamme lätäkössä. Pöljä oli suorituksen jälkeen hyvän tuulinen ja leppoisa. Syöttelin sitä jonkin tovin riimusta talomme vieressä.

17.04.2011 / kouluvalmennus
Valmentaja: Ziki
Eilisen valmennuksen jälkeen minulla oli entistä suuremmat odotukset tätä päivää varten. Ratsukko oli suoriutunut nimittäin hienosti. Hieman haikeilla tunnelmilla astuin maneesiin viimeistä päivää varten, nimittäin tänäänhän oli viimeinen päiväni valmentamassa Pöljää tänä viikonloppuna. Maneesissa tein tavallaan pienen radan ratsukolle laittaen puomeja ja tötsiä ympäri maneesia, joista jokaisen kohdalla tai välillä tuli tehdä joku harjoitus. Saapuessaan maneesiin Jenny katseli hieman kummissaan touhujani, mutta aloittivat sitten jälleen itsenäiset lämmittelyt.

Lämmittelyiden jälkeen aloin kertoa, mitä missäkin tuli tehdä. Ensin oli pysähdys, maneesin päässä, josta lähdettiin liikkeelle suoraan raviin, ja pitkä sivu oli lisätylle raville pyhitetty. Pitkän suoran jälkeen tuli heti ottaa ori kiinni ja koota, nimittäin jälleen maneesin päässä oli seuraava piste, jossa tuli tehdä kootussa ravissa voltti, jonka jälkeen pysähdys, ja suora nosto laukkaan. Laukassa koko maneesin kokoinen kahdeksikko niin, että keskellä tuli tehdä puomien välissä laukanvaihto käynnin kautta. Kahdeksikon jälkeen oli vielä vuorossa takaosan käännös, joka oli kentän pitkän sivun keskellä, ja johon tultiin kootussa ravissa.

Ratsukon aloittaessa rataa, oli ensin hankaluuksia muistaa, mikä kohta tuli missäkin. Pian rata alkoi kuitenkin pysyä mielessä, ja sen tuoman varmuuden vuoksi myös rata alkoi mennä joka kohdalta aina vain paremmin. Seurasin tyytyväisenä ratsukon suorituksia, ja tämä toimi kuin alkuviikonlopun asioiden kertauksena. Takaosan käännöksessä Pöljä lähti aluksi liikkeelle kävelemään, mutta maneesin seinä sentään vähän esti Pöljää lähtemästä liikkeelle sen enempää. Rata tehtiin pariin otteeseen molempiin suuntiin, ja viimeisen ja kaikkein onnistuneimman suorituksen jälkeen ratsukko sai aloittaa jäähdyttelyt, kun aloin kasata tavaroita pois maneesista.

16.04.2011 / kouluvalmennus
Valmentaja: Ziki
Kävellessäni lauantaiaamuna kohti maneesia toista valmennusta varten, olivat odotukseni melko korkealla. Eilinen valmennus oli ollut hyvä molempien osalta, ja olin itsekin nauttinut Pöljän valmentamisesta. Valmennuksen alussa keskustelimme jälleen Pöljän kanssa, jotta saisin vähän tietää, millä tuulella ori tänään oli. Aamusta huolimatta ori oli erittäin vireä jo, joten aloittelimme valmennuksen. Lämmittelyissä annoin ratsukolle vapaat kädet, nimittäin Jenny tietää kyllä, miten orin kanssa tullaan lämmittelemään niin, että se myös toimii. Seurasin tätä mielenkiinnolla, kunnes aloitimme päivän työt.

Harjoittelimme lisättyjä ja koottuja askellajeja, jotka tuntuivat alkuun näyttävän jopa liian helpoilta. Kuitenkin muutama pikkuvirhe ja hiomisen aihe löytyi, kuten keveyden lisääminen ja tahdin ylläpito. Kootut olivat orille huomattavasti helpompia, vaikka kyllähän ori hallitsi myös lisätyt askellajit. Niissä vain tuli helpommin tahdin kanssa ongelmia. Pöljä keskittyi hyvin harjoituksiin, ja liikkui lopulta todella tahdikkaasti ja askeleet olivat keveät ja orista oikein huokui iloisuus. Valmennus olikin oikea menestys ratsukolle.

15.04.2011 / kouluvalmennus
Valmentaja: Ziki
Saavuin viikonlopuksi Lakeaan valmentamaan tätä oria, ja tänään pääsinkin tutustumaan ensimmäistä kertaa katsomaan Pöljää. Tämä antoi heti hyvän vaikutelman, kun ennen ensimmäistä valmennusta tutustuimme toisiimme pienen keskustelun avulla, vaikka tästä huokuikin kärsimättömyys päästä jo töihin. Joten siis, aloitimme valmennuksen. Jo valmennuksen alussa Pöljä liikkui rennosti ja kuunteli ratsastajaa, joka lupaili hyvää tulevalle valmennukselle. Ratsukko sai hoitaa verryttelyt itsenäisesti, kun seurasin sivusta ratsukon työskentelyä.

Päätin pyhittää ensimmäisen valmennuksen vähän perusasioiden kertaamiselle, ja pian ratsukko sai jo aloittaa temmon vaihtelut niin, että pitkillä suorilla otettiin reippaampaa ravia ja lyhyillä sivuilla hitaampaa. Pöljä ei oikein jaksanut keskittyä tähän aluksi, mutta kun huomasi, ettei muuta ole tarjolla, alkoi pikkuhiljaa kuunnella ratsastajan apuja tarkemmin. Mukaan tulivat myös pysähdykset ravista ja suoraan raviin siirtyminen, ja lopulta sama laukan kanssa. Pöljä keskittyi lopulta hyvin, ja muutaman onnistuneen pysähdyksen jälkeen ratsukko saikin aloittaa loppuverryttelyt.

15.09.2010 / kouluvalmennus
Valmentaja: K.J / s el s
En ole kovin usein ollut vierailevana valmentajana, mutta kertahan se on ensimmäinenkin – ja Lakean tallit olivat ehdottomasti näkemisen arvoiset! Kiinnostukseni suomenhevosiin heräili jälleen, mutta upeiden hevosten kuolaamisen ohella onnistuin keskittämään ajatukseni valmennettavaan ratsukkooni – ihme kyllä. Jenny K. oli pyytänyt minulta Viehättävän Pöljälle helppo A-tason kouluvalmennuksen. Vapaamuotoisen alkulämmittelyn jälkeen käskin ratsukon pysähtymään uralle. Ohjasin ratsastajan asennon vielä hiuksenhienoisesti paremmaksi – sinun on hyvä keskittyä pitämään ohjastuntuma mahdollisimman keveänä ja asento rentona, selkää ja jalkoja myöten. Pöljä höristeli heti korviaan huomatessaan, että selässä ei enää jännitetty niin paljoa. Hevosenkin on helpompi työskennellä, kun ratsastaja osoittaa varmuuttaan rentoutumalla. Varsinaiseksi treenauksen kohteeksi olin valinnut tälle kertaa laukkasäädön, eli toisin sanoen vastalaukan ja laukanvaihdon käynnin kautta. Pyysin teitä ihan ensimmäiseksi nostamaan harjoituslaukan ja ratsastamaan muutamia teitä ja voltteja. Katselin työskentelyänne melko tyytyväisenä, sillä hevosen etupää näytti koulutustasoaan hienosti vastaavasti kevyeltä ja koko ori muutoinkin tarkkaavaiselta. Kehotin sinua kuitenkin vieläkin pehmentämään kuolaintuntumaa, sillä mitä pehmeämpi kuolainote on, sitä herkemmin luupäisinkin hevonen apuihin vastaa. Pyysin teitä sitten lävistäjän kautta vaihtamaan suuntaa E:n kohdalla ja ottamaan vastalaukan. Se sujui moitteettomasti, eikä orikaan pistänyt pahakseen ns. väärästä laukasta. Pyysin teitä suorittamaan muutaman pääty-ympyrän ja voltin vastalaukassa ja annoin teidän sitten hidastaa hetkeksi raviin. Parin kierroksen jälkeen käskin teidät takaisin laukkaan ja ottamaan muutaman laukanvaihdon kuuden askeleen välein. Sen onnistuttua käskin tehdä saman, mutta käynnin kautta. Ori hangoitteli hiukan vastaan ensimmäisellä yrittämällä, mutta jo toinen onnistui paremmin. Yhteen onnistuneeseen suoritukseen tyytyväisenä lopetin tunnin loppuverkkoihin.

13.06.2010 / kouluvalmennus
Valmentaja: Viona Z.
En ole kovin usein ollut vierailevana valmentajana, mutta kertahan se on ensimmäinenkin – ja Lakean tallit olivat ehdottomasti näkemisen arvoiset! Kiinnostukseni suomenhevosiin heräili jälleen, mutta upeiden hevosten kuolaamisen ohella onnistuin keskittämään ajatukseni valmennettavaan ratsukkooni – ihme kyllä. Jenny K. oli pyytänyt minulta Viehättävän Pöljälle helppo A-tason kouluvalmennuksen. Vapaamuotoisen alkulämmittelyn jälkeen käskin ratsukon pysähtymään uralle. Ohjasin ratsastajan asennon vielä hiuksenhienoisesti paremmaksi – sinun on hyvä keskittyä pitämään ohjastuntuma mahdollisimman keveänä ja asento rentona, selkää ja jalkoja myöten. Pöljä höristeli heti korviaan huomatessaan, että selässä ei enää jännitetty niin paljoa. Hevosenkin on helpompi työskennellä, kun ratsastaja osoittaa varmuuttaan rentoutumalla. Varsinaiseksi treenauksen kohteeksi olin valinnut tälle kertaa laukkasäädön, eli toisin sanoen vastalaukan ja laukanvaihdon käynnin kautta. Pyysin teitä ihan ensimmäiseksi nostamaan harjoituslaukan ja ratsastamaan muutamia teitä ja voltteja. Katselin työskentelyänne melko tyytyväisenä, sillä hevosen etupää näytti koulutustasoaan hienosti vastaavasti kevyeltä ja koko ori muutoinkin tarkkaavaiselta. Kehotin sinua kuitenkin vieläkin pehmentämään kuolaintuntumaa, sillä mitä pehmeämpi kuolainote on, sitä herkemmin luupäisinkin hevonen apuihin vastaa. Pyysin teitä sitten lävistäjän kautta vaihtamaan suuntaa E:n kohdalla ja ottamaan vastalaukan. Se sujui moitteettomasti, eikä orikaan pistänyt pahakseen ns. väärästä laukasta. Pyysin teitä suorittamaan muutaman pääty-ympyrän ja voltin vastalaukassa ja annoin teidän sitten hidastaa hetkeksi raviin. Parin kierroksen jälkeen käskin teidät takaisin laukkaan ja ottamaan muutaman laukanvaihdon kuuden askeleen välein. Sen onnistuttua käskin tehdä saman, mutta käynnin kautta. Ori hangoitteli hiukan vastaan ensimmäisellä yrittämällä, mutta jo toinen onnistui paremmin. Yhteen onnistuneeseen suoritukseen tyytyväisenä lopetin tunnin loppuverkkoihin.

04.06.2010 / kouluvalmennus
Valmentaja: Frida
Jo alusta asti näki että Pöljä on hieman vilperimäistä tyyppiä. Ori sinkoili pariin otteeseen nähdessään vihreitä ukkoja jokaisessa mahdollisessa kulmassa, työskentelyn makuun päästyään ori toimi hyvin. Aluksi oli ravissa kahdeksikkoja ja kiemurauria, Pöljä toimi oikein hyvin joskin hiukan kuumeni ja toimi pelkällä istunnalla. Seuraavaksi oli hieman väistöjä jotta ori saataisiin herkemmäksi pohkeelle, väistöt onnistuivat hyvin ja ori toimi jalalle todella nopeasti. Seuraavaksi oli pääty-ympyrällä laukkaa, ensiksi rentoa laukkaa jonka jälkeen rupesimme kokoamaan oria. Koottu laukka toimi hyvin, joskin aluksi oli hieman ponnetonta. Mutta loppua kohti parani huimasti. Ori toimi avuille oikein hyvin ja oli mukava sada valmentaa näin lahjakasta ratsua.

17.05.2010 / kouluvalmennus
Valmentaja: Sorel
Ratsastajan taluttaessa oriin kentälle, huomasin heti hevosen hermostuneisuuden, sillä kentällä oli kaksi muutakin ratsukkoa jota ori ei ollut ennen nähnyt. Pöljä seurasi tarkkana ratsukoita eikä oikein havahtunut ratsastajansa käskyihin. Tässä oli siis hyvä treeni herätellä hevonen ratsastajaa varten. Teimme ympyrällä asettumis- ja pysähdys harjoituksia jotta pääsimme herättelemään hevosta. Muistin että laukan vaihdoissa oli viimeksi ollut ongelmia joten myös näitä ongelma kohtia hioimme hiukan. Pyysin ratsukkoa menemään kokorataleikkaa jonkin aikaa ja aina keskellä vaihtamaan laukkaa. Pöljää sai kehotella aluksi turhan paljon mutta loppua kohden ne laukat alkoivat kummasti vaihtua pienestä kehotuksesta. Loppu vaiheilla kootussa laukassa ori oli jo täysin ratsastajansa armoilla, eikä ne muut hevoset enään kiinnostaneet. Hyvin suoritettu valmennus!

16.05.2010 / kouluvalmennus
Valmentaja: Sorel
Alku lämmittelyssä ori kulki hiukan rauhattomasti eikä meinannut taipua ratsastajansa tahtoon helpolla. Kevyillä kehotuksilla ori antoi kuitenkin periksi ja kulki nätisti väistöt. Kootussa laukassa kehottaisin ratsastajaa pysymään enemmän rentona ja pitämään käsiä enemmän paikallaan. Ratsastus nimittäin näytti jotenkin tökeröltä, kuin selässä olisi ollut perunasäkki joka pomppi hevosten askelten mukaan. Ryhtiä ja enemmän pieniin asioihin keskittymistä, niin hyvä tulee. Oriilla oli erittäin näyttävät ja puhtaat liikkeet, kunhan tuosta alku kankeudesta päästiin yli. Laukan vaihtoja olisi hyvä harjoitella vielä enemmän, jotta nekin alkaisivat sujumaan puhtaammin. Muuten teitä oli erittäin ilo seurata ja valmentaa!

23.03.2010 / kouluvalmennus
Valmentaja: riella.
Kylläpäs sieltä astelikin komea otus kentälle. Sen karva kiilsi auringonvalossa todella upeasti ja piti ihan pistää käsi otsalle että olisi nähnyt minkänäköinen hevonen sieltä olikaan tulossa valmennettavaksi. Vaikka ratsastaja ja hevonen olivatkin toisilleen jo melko tuttuja, yritti ori vielä vähän aluksi tempoilla mutta Jenny laittoi orin heti kuitenkin ojennukseen. Tämän päivän aiheena oli pohkeenväistöt käynnissä ja ravissa sekä vastalaukka. Pohkeenväistöissä Pöljä yritti välillä väistää kaula kiemuralla ja kävellä eri suuntaan kuin oli tarkoitus, mutta pienen muistutuksen jälkeen se väisti kauniisti ja suorassa kantaen itsensä nätisti. Ravissa oli hiukan enemmän ongelmia koska Pöljä ei meinannut ruveta ollenkaan väistämään vaikka yleensä reagoi istuntaan niin voimakkaasti. Kuitenkin kun annoit vielä hieman selkeämmät avut, rupesi orikin väistämään niinkuin piti ja näimme vain kehuttavia suorituksia. Laukkasimme ympyrällä molempiin suuntiin ennen vastalaukkaa joka osoittautui vaikeammaksi kuin olin kuvitellut. Ori yritti aina vaihtaa myötälaukalle josta tuloksena olikin ristilaukka > siirtyminen raville > uusi nosto. Käskin Jennyn antaa vieläkin selkeämmät avut ja heti alkoi mennä vastalaukatkin paremmin. Mukavastihan teillä kuitenkin meni!

22.03.2010 / kouluvalmennus
Valmentaja: eva /talli Avuton
Vapaiden alkukäyntien jälkeen annoin teille ensimmäisen tehtävän, kolmikaarisia kiemurauria. Keskihalkaisijan kohdalle tulisi tehdä pysähdys. Käynnin tahti oli teillä koko ajan energistä ja eteenpäinpyrkivää. Pöljä kuunteli apusi ihan mukavasti, mutta puri kuolaimeen kiinni pysähdyksiä tehtäessä. Ohjeistin sinua ratsastamaan enemmän istunnalla ja pitämään käden kevyenä. Muutaman kolmikaarisen jälkeen ori rupesikin kulkemaan kivasti ohjastuntumaasi vasten ja kuuntelemaan myös ohjasapuja paremmin. Tehtävä jatkui ravissa. Pysähdykset tuli nyt suorittaa suoraan ravista, ja pysähdyksestä tulisi lähteä suoraan raviin. Käyntiaskeleita ei siis tulisi mihinkään väliin. Pöljä ravasi tasaisessa tahdissa kantaen itsensä ryhdikkäänä. Tehtävän kanssa ei minkäänlaisia ongelmia oikeastaan ilmentynyt. Pöljä vaikutti iloiselta ja valmiilta työskentelemään ratsastajan apujen mukaan. Se kuunteli hyvin ja työskentelikin kivassa muodossa. Seuraavaksi tehtäväksi annoin ravivoltit jokaisen kirjaimen kohdalle. Painotin sinua keskittymään ravin tahtiin ja voltin symmetrisyyteen. Volttien välissä ravin tahti oli muutamalla ensimmäisellä kierroksella huomattavasti reippaampaa mitä itse volteilla. Kehotin sinua ratsastamaan volteilla paremmin pohkeen kanssa ja pitkillä sivuilla tekemään tarvittaessa käyntiin siirtymisen. Sait Pöljän kuuntelemaan hienosti ja ravin tahti rupesikin säilymään tasaisena. Ratsastit tarkat tiet ja volteista tulikin symmetrisiä. Pöljä ei vastustanut apujasi lainkaan. Se taipui volteilla koko vartalostaan, ei pelkästään kaulastaan. Tehtävä jatkui muutaman kierroksen ja vaihdoimme sitten suuntaa, tehtävän kuitenkin jatkuen samana. Pöljä oli aluksi hieman kankea, eikä taipunut volteilla yhtä hyvin mitä aiemmin. Sait sen kuitenkin muutamien volttien avulla notkistumaan paremmin, etkä vaatinut siltä aluksi liikoja. Tähän suuntaan sait ravin ylläpidettyä paremmin tasaisena ja energisenä myös volteilla. Tehtävä jatkui jälleen hetken aikaa ja annoin teille sitten seuraavan tehtävän. Käynnistä laukannostoja. Laukannostot tulisi suorittaa käynnistä. Laukka jatkuu muutamia askeleita, eli mitään pitkiä laukkapätkiä ei olisi tulossa. Laukan tahdin tulee kuitenkin olla energistä. Laukasta tehdään siirtyminen suoraan käyntiin, ilman raviaskeleita. Tehtävä alkoi ja ensimmäinen laukannoston oli teidän osalta hienosti suoritettu. Pöljä nosti laukan pienillä pohjeavuilla ja jatkoi heti energistä, hyvin rullaavaa laukkaa. Ori kuunteli apusi kivasti. Siirtyminen takaisin käyntiin tuli ikävä kyllä muutamaan otteeseen ravin kautta. Ohjeistin sinua ratsastamaan enemmän painoavuilla ja käyttämään vielä kevyempiä ohjasotteita. Muutaman harjoituskerran jälkeen saitkin Pöljän siirtymään kevyesti ja sulavasti suoraan käyntiin. Töksähtäviä taikka ravin kautta tulleita siirtymisiä ei enää tullut lainkaan. Tehtävä jatkui hetken ajan myös toiseen suuntaan. Suoriuduitte hienosti ja vaikutitte oikein sopusuhtaiselta kouluratsukolta. Annoin teille vielä tehtäväksi ravissa pohkeenväistöjä lävistäjällä. Sait Pöljän ravaamaan väistöt tasaisen reippaassa ja eteenpäinpyrkivässä ravissa. Suoriuduitte väistöistä kumpaankin suuntaan oikein hienosti, eikä mitään suurempia ongelmia teillä näkynyt olevan. Viimeiseksi tehtäväksi annoin käynnissä. Ratsastajan tuli ratsastaa hevosta mahdollisimman pienillä ja kevyillä avuilla mahdollisimman rennoksi. Siitä suoriuduitte kivasti. Pöljä kuunteli pikkuruiset apusi hyvin ja rentoutui oikein kunnolla. Se venytti askeltaan kivasti ja vaikutti tyytyväiseltä.

10.02.2010 / kouluvalmennus
Valmentaja: Pixie
Avasin maneesin oven ja huomasin pahaksi onnekseni, että se säikäytti seuraavan oppihevoseni. Se lähti hurhaan laukkaan, mutta ratsastajan ansiosta se pysähtyi pian. Millainen tästä tunnista tulisikaan? Onneksi Pöljä ja ratsastaja olivat jo alkulämmitelleet, joten pääsimme suoraan asiaan. Laitoin ratsukon ravaamaan hetkeksi kiemurauraa. Huomasin, että Pöljä oli erittäin herkkä ja kuuma tapaus, se totteli pelkkää istuntaa. Hyvin koulutettu ja mahtupontisen näköinen. Mutta ainoa miinus ravikiemuraurissa oli se, että aina joka ikisessä kulmassa se näki pelottavan mörön, ja hypähti sivulle. Ratsastaja nujersi tämän tavan posi muutaman kerran jälkeen. Olin päättänyt pitää kunnon klassisen koulutunnin ja käskin ratsastajaa ottamaan jalustimet pis jalasta. Onneksi Pöljällä oli pehmeät askeleet ja ratsastaja ei meinannut tipahtaa. Seuraavaksi teimme avotaivutuksia ravissa, ja pian siirryimme laukkaan. Pöljä meinasi ryöstää, mutta muutaman päätyympyrän ja pidätteen jälkeen se alkoi pyöristyä ja kuunnella apuja. Pienikin pidätys ja hevonen meni täydellistä lyhyttä laukkaa. Annoin ratsukolle luvan tehdä pohkeenväistöä ravissa. Pöljä oli halukas kuuntelemaan ja noudattamaan ratsastajaa, harjoitus oli aivan liian helppo. Ennen kuin lopettelin tuntia, treenasimme vielä etu- ja takaosa käännöksiä. Oli ilo treenata näin lahjakasta ratsukkoa!

29.11.2009 / kouluvalmennus
Valmentaja: KarvaHaamu
Jo alkulämmittelyissä saattoi huomata Pöljän olevan potenttiaalinen ja herkkä kouluratsu. Tamma olisi mielellään venkoillut ja vonkuillut pois uralta ja volteistakin se yritti vääntää kolmioita, mutta vahvalla sisäpohkeella ja ulko-ohjan tuella alkoi Pöljä taipua paremmin. Hetken mentyänne käynnissä voltteja ja kiemuroita pyysin teitä ottamaan raviin. Pöjällä oli ilmeisesti energiaa varastoissa ja neiti ampaisikin matkaan kuin raketti. Hetkenaikaa jouduit kaahottavaa tammaa rauhoittelemaan ja ootamaan noston kunnolla pariin otteeseen kunnes tamma nosti ravin rauhallisemmin. Ravityöskentely sujui muuten ihan hienosti vaikka Pöljä kiristikin tahtia vähän liiaksi kun pyysit sitä lisäämään ravia pitkille sivuille. Mutta tamma kantoi itsensä hienosti koottuna ja alkoi pikkuhiljaa hakeutua rehelliseen peräänantoonkin. Kunhan ratsastaja muistaa olla maltillinen Pöljän innostuessa ja tehdä useita pieniä pidetteitä hätäisen kiskaisun sijaan niin teillä sujuu varmasti vieläkin paremmin. Asettelin teille kaksi maapuomia pituushalkaisijalle joiden ns. välistä olisi tarkoitus lähteä tekemään laukkassa kahdeksikkoa. Tarkalla avulla Pöljä kyllä nosti laukan hienosti, mutta ongelma olikin saada tamma taas siirtymään raviin. Pää polvissa kaahottaen Pöljä vänkyili itsensä uralle, mutta hienosti sait tamman kuuntelemaan apujasi napakoilla ja tarkoilla avuilla. Pöljä taipui hyvin ympyröille eivätkä vaihdotkaan tuottaneet minkäänlaista ongelmaa. Parin hyvän noston ja kahdeksikon jälkeen oli aika ottaa taas vähän hitaanpaan askellajiin. Sulkutaivutus käynnissä tuotti Pöljälle alkuun ongelmia sen vängätessä väkisinkin suoraksi uralle ja meinasi siinä pari pukkiakin tulla kun neiti kimpaantui. Pian oli Pöjän kuitenkin taivuttava ratsastajan tahtoon huomatessaan ettei nyt mene läpi ja pian se menikin mallikkaasti niinkuin pitkin. Taputukset sekä ratsastajalle ja hevoselle. Oli hienoa nähdä kun ratsukolla alkoi yhteistyö pelittämään jolloin meno oli kaunista katseltavaa.

Kiitos valmentajille!


---------------------------

GOOGLEN VÄLIMUISTISIVUT (http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:m2FPpt56iS4J:virtuaalitallilakea.webs.com/polja.htm&hl=fi&gl=fi&strip=0)
Takaisin alkuun Siirry alas
 
Viehättävän Pöljä
Takaisin alkuun 
Sivu 1 / 1

Oikeudet tällä foorumilla:Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Kadonneet virtuaalihevoset :: Suomenhevoset :: Orit ja ruunat-
Siirry: